De afdruk die we achterlaten

Portfolio

Twee muzikanten uit Tatarstan

Het duo met Yulia Gubaydullina en Aliya Iskhakova werd in 2012 opgericht als een kamermuziekensemble van het Kazan State Conservatory. Voor de volgende drie jaar concentreerden Aliya en Yulia zich op klassieke Europese muziek. Tijdens het bestuderen van klassieke sonates van componisten als Beethoven, Brahms, Debussy en Szimanowski hebben ze les gekregen van de leraren van het Kazan Conservatorium Faina Starateleva en Olga Pyatnitskaya.

In 2018 kreeg het duo een wederopleving in Nederland, het land waar beide muzikanten naartoe verhuisden om hun opleiding voort te zetten. Nederland is een multicultureel land met veel verschillende landen en tradities. Maar, bijna niemand kent de republiek Tatarstan en zijn hoofdstad Kazan, de Tataarse natie, haar cultuur, tradities en muziek. Daarom hebben Yulia en Aliya besloten om de mensen in Europa met hun cultuur te introduceren en de prachtige muziek van Tataarse componisten te promoten.

Sinds deze tijd heeft het duo een naam gekregen - Duo Mong. Mong (tat. Моң) is een Tatar-woord, onvertaalbaar naar andere talen. De betekenis ervan geeft echter de nationale kenmerken van het Tataarse volk weer en haar perceptie van de wereld. Meer in het algemeen kan het worden vertaald als melancholie, hartelijkheid en lyriek.

Yulia Gubaydullina - viool

Yulia begon al op zevenjarige viool te spelen aan de Kazan Special Music School. Ze studeerde af aan Kazan State Conservatory met eer, waarbij ze studeerde met Vadim Afanasiev. Tijdens haar studie trad Yulia op in verschillende kamermuziekensembles. Yulia begon haar professionele carrière in 2009 in het orkest van Tatar State Academic Opera en Ballet Theatre in de groep van de eerste violen. Als lid van het orkest nam ze deel aan diverse internationale tournees. Hierbij heeft ze waardevolle ervaring opgedaan in het samenwerken met andere muzikanten en dirigenten. 2012-2018 - Yulia werkte op de afdeling kamermuziek aan het Kazan State Conservatory.

Na haar negenjarige carrière als professioneel violist in Kazan, verhuisde ze in 2018 naar Nederland om haar opleiding aan het Utrechts Conservatorium (HKU) voort te zetten.

Aliya Iskhakova - piano

Aliya Iskhakova begon haar studie in de Russische stad Kazan. Haar eerste leraren waren Era Sayfullina en Evgeni Mikhailov. Na haar studie en afstuderen met lof van de Kazan musical hogeschool en het Kazan conservatorium besloot Aliya om haar opleiding in Nederland voort te zetten. Ze voltooide haar masteropleiding in Codarts bij Bart van de Roer en studeert momenteel met Naum Grubert aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze neemt ook deel aan verschillende masterclasses, waaronder die van Boris Berman, Menahem Pressler, Ivry Gitlis, Haukon Austbe, Ronan O`Hora, Pavel Gililov.

Aliya is een prijswinnaar van 11 nationale en internationale muziekwedstrijden. Ze geeft concerten in Nederland, Frankrijk, België, Duitsland, Spanje en treedt op in beroemde zalen als het Concertgebouw, Bimhuis, Theater Adyar en anderen. In 2017 heeft ze het Mozart pianoconcert K488 voor BravaTV met het Symphonic collectief van Nederland onder leiding van Henk de Graaf opgenomen.

"Terwijl de storm over de plassen raasde en striemende regenbuien ongenadig tegen de ramen sloegen, verzorgde het 'Duo Mong' in de volledig uitverkochte 'Salon' een heel bijzonder optreden." Anton Temme.

lees meer